sunday-roast-beef.jpgSunday roast Beef.
Bereidingstijd :
 circa 90 minuten.    Porties : 4 - 5.

Ingrediënten :
- 1500 gram rib-eye; - peper en zout naar smaak; - 60 ml olijfolie; - 1 grote sjalot, fijngehakt;
- 350 ml rode wijn; - 1100 ml runderbouillon.

Bereiding :
Verhit de oven voor op 200 graden.
Leg het stuk vlees op een bord en bestrooi het ruim met peper en zout.
Neem een grote schaal die vuurbestendig is en ook in de oven kan.
Zet deze op hoog vuur en doe er de olijfolie in.
Bak het vlees in de pan rondom totdat het mooi goudbruin is aan alle kanten.
Zet dan de pan of schaal in de oven en laat het vlees daarin verder garen.
Reken ongeveer 15 minuten per 500 gram vlees.
Haal dan de pan weer uit de oven en leg het vlees op de snijplank.
Laat het eerst, ingepakt in aluminiumfolie, nog een kwartier rusten.
Giet het overtollige vet uit de pan of schaal die je hebt gebruikt.
Zet de pan dan weer op het vuur en voeg de sjalotjes toe.
Bak ze zacht en bruin. Giet dan de helft van de wijn erbij en schraap tijdens het roeren ook alle restjes van de bodem van de pan los.
Voeg de resterende wijn toe, breng het aan de kook en laat het door sudderen tot de helft van de wijn is verdampt.
Voeg de bouillon toe en laat het weer koken tot ongeveer de helft is verdampt.
Giet de saus in een kom.
Zet dan een metalen zeef over de pan en giet de saus erdoorheen terug in de pan.
Laat het dan zachtjes door pruttelen totdat het de gewenste dikte heeft.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
Snijd het vlees in dunne lappen en serveer met de saus.

​​​​​​​ ​​​​​​​ ​​​​​​​