Carambola.pngCarambola.

Carambola's, beter bekend in de Verenigde Staten als Stervrucht, worden wetenschappelijk geclassificeerd als Averrhoa carambola. De vruchten hebben een lange geschiedenis in Noord- en Zuid-Amerika, maar hebben hun oorsprong in Zuidoost-Azië. 
Het woord 'carambola' werd door de Portugezen geadopteerd, die als eerste Europeanen de vrucht tegenkwamen in India, waar het Maleiswoord werd gebruikt. De naam komt oorspronkelijk van het Sanskrietwoord voor de 5-hoekige vrucht, "karmaranga" betekent "voedsel appetizer". Om deze reden worden ze in veel Spaanse en Portugees sprekende landen Carambola genoemd, evenals in Zuid-Florida, waar de vruchten een kort seizoen hebben. 
De vruchten staan ​​bekend als Carambola en Belimbing in hun geboorteland Indonesië en Carambolier in Frankrijk, evenals Five Corner fruit in Australië en Five Finger fruit in Guyana. 
Carambola's bevatten kleine hoeveelheden oxaalzuur die de problemen van mensen met zwakke of aangetaste nieren kunnen verergeren.
Hoewel er veel verschillende cultivars van Carambola zijn, zijn er twee verschillende soorten: een wild type dat de neiging heeft kleiner, groen, zuurder te zijn en meer oxaalzuur bevat; de andere, een gecultiveerd, zoetiger type, dat doorgaans groter en meer uniform van vorm is. 
Carambola's kunnen vers worden gegeten, in sterren worden gesneden of geperst. 
De gesneden vruchten hebben een esthetisch uiterlijk en worden vaak gebruikt als garnering voor salades of drankjes. 
Carambolasap kan worden gemengd met andere tropische vruchtensappen of worden gebruikt voor het maken van cocktails en sangria. 
De vrucht kan worden gebakken in taarten, gebak, taarten en cakes. 
In Maleisië worden ze gestoofd, samen met appels, suiker en kruidnagel. 
Jong, groen fruit wordt gebruikt om relishes of chutneys te maken. 
Rijp fruit wordt gedroogd in Jamaica en concentreert de suikers en conservering voor toekomstig gebruik. 
Carambola's passen goed bij pluimvee, vis en garnalen. 
Ze kunnen worden gebruikt in marinades, sauzen en smeulende vloeistoffen. 
Bewaar rijp, ongewassen fruit maximaal een maand in de koelkast.