Oesterzwam.jpgOesterzwam.

De oesterzwam dankt zijn naam aan zijn vorm, die duidelijk iets weg heeft van een oesterschelp.
De oesterzwam is geliefd om z’n zachte aromatische smaak. Bovendien krimpt de paddenstoel nauwelijks tijdens de bereiding.
Oesterzwammen hebben een platte waaiervormige hoed en een korte steel. De kleur van de hoed varieert van lichtbeige tot lichtgrijs.
Op kleine schaal worden ook gele oesterzwammen geteeld.
Gebruik geen water om paddenstoelen proper te maken, maar veeg ze voorzichtig schoon met een borsteltje of vochtig keukenpapiertje. In water zuigen ze zich vol en dan verliezen ze smaak.
Het onderste deel van het steeltje snijd je best weg.
Afhankelijk van het gerecht kan de oesterzwam in reepjes gesneden of geheel bereid worden.
De oesterzwam heeft zacht vruchtvlees en mag maar een paar minuten verhit worden. Zo niet verliest hij aan stevigheid. 
De paddenstoel is heerlijk bij vleesgerechten, in roomsauzen bij pasta’s en niet te vergeten in lauwe salades.