Pepers.jpegPepers.

Pepers worden ook vaak Chilipeper of Chilies genoemd.
Pepers komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Het natuurlijke leefgebied werd gevormd door de subtropische en tropische gebieden van Mexico, Centraal-Amerika en het Caraïbisch gebied. 
Dit gebied bestaat o.a. uit de volgende landen: Anguilla, Aruba, Bahamas, Barbados, Cuba, Dominicaanse Republiek, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Jamaica, Mexico, Nicaragua, Panama Puerto Rico, Trinidad en Tobago en Suriname. In deze gebieden is de peper een meerjarige, struikvormige plant die zelfs heel hoog kan worden. In ons koelere klimaat (Nederland) wordt de peper meestal als eenjarige gekweekt. De peper is lid van de Solanaceae familie. Andere bekende leden van deze familie zijn: de paprika, de zwarte nachtschade, de aardappel, de aubergine, de tomaat en de tomatillo.
De Latijnse naam van de peper is Capsicum. Er zijn verschillende soorten pepers die variëren in heetheid, smaak en grootte.
Er zijn ongeveer 32 verschillende soorten pepers bekend, maar er zijn maar 5 soorten die voor consumptie worden gekweekt:
Capsicum annuum : dit zijn pepers die meestal mild tot gemiddeld heet zijn, maar er zijn ook uitzonderingen. Het is de grootste groep onder de pepers. De vormen van de pepers zijn zeer verschillend in formaat, grootte en vorm.
Onder Capsicum annuum vallen onder andere: Jalapeño's, Paprika's, Cayenne's en Numex pepers.
Het hitte niveau van Capsicum annuum kan variëren van 1.000 tot 100.000 SHU; 
Capsicum chinense : dit zijn pepers die heet tot zeer heet zijn. Ze hebben vaak ook een zeer specifieke, fruitige smaak. De heetste pepers ter wereld bevinden zich in deze groep.
Onder Capsicum chinense vallen onder andere: Habañero's, Madame Jeanette, Scotch Bonnets en Carolina Reapers.
Het hitte niveau van Capsicum chinense kan variëren van 150.000 tot 2.200.000 SHU;
Capsicum frutescens : dit zijn pepers die gemiddeld heet zijn. Het is een zeer kleine groep onder de pepers. 
Onder Capsicum frutescens vallen onder andere: Piri piri, Tabasco en Kambuzi.
Het hitte niveau van Capsicum frutescens kan variëren van 30.000 tot 70.000 SHU;
Capsicum beccatum : dit zijn pepers die heet tot gemiddeld heet zijn.
Onder Capsicum baccatum vallen onder andere: Aji Amarillo, Aji Crystal, Aji Fantasy, Brazilian Starfish en Lemon Drop.
Het hitte niveau van Capsicum baccatum kan variëren van 30.000 tot 50.000 SHU;
Capsicum pubescens : dit zijn pepers die gemiddeld heet zijn.
Onder Capsicum pubescens vallen onder andere: Rocoto Manzano, Rocoto Peron, Rocoto Canirio en Rocoto Longo.
Het hitte niveau van Capsicum pubescens kan variëren van 30.000 tot 50.000 SHU.

Pepers kunnen worden gebruikt om gerechten te verrijken met hun smaak. Verse pepers kunnen niet oneindig lang worden bewaard.
Het is dus zaak om de verse pepers op een of andere manier te verwerken zodat ze langer kunnen worden bewaard.
Pepers kunnen worden gedroogd of ingevroren.
Pepers met een dunne wand kunnen in zijn geheel worden gedroogd in een oven bij een temperatuur van maximaal 90 ° C. Afhankelijk van de grootte van de pepers kan dit 6 tot 8 uur duren. 
Gedroogde pepers kunnen in zijn geheel worden bewaard, maar het is ook mogelijk om de pepers tot poeder of vlokken te vermalen.
Pepers kunnen in zijn geheel of in stukjes worden ingevroren. Bewaar ze in speciale diepvrieszakken of in diepvriesdozen.
De smaak van de pepers verandert niet tijdens het invriezen, maar de structuur wel. De pepers en de stukjes worden slap omdat de celstructuur van de pepers veranderd.
Pepers kunnen ook worden verwerkt in eigengemaakte sauzen en sambals.
Op deze manier kunnen de pepers ook worden bewaard. Het is ook mogelijk om olie te verrijken met in stukjes gesneden verse pepers.
Deze olie kan worden gebruikt om gerechten een pittige smaakaccent te geven.